joi, 10 decembrie 2009

Scrisoare deschisă- Mărturia unei femei aflate în situaţie de violenţă domestică

“Eram acasă, seara la ora 11:00… după 34 ani de căsnicie… Soţul meu mi-a propus să facem sex, eu l-am refuzat, dar el m-a dezbrăcat cu forţa. Apoi a inceput sa mă lovească cu pumnii peste cap, gât, piept, picioare… L-am implorat să mă lase în pace, să nu mă mai lovească, dar el a continuat. M-a strâns de gât cu putere, mi-am pierdut cunoştinţa şi… s-a terminat… Şi toate astea pentru că nu suporta să îi spun NU… Şi nu era prima dată când era agresiv!!!

Mama, tata, fratele meu, sora mea...toţi îmi spuneau să tac şi să strâng din dinţi, că asta e soarta femeii… că poate mai merit şi eu o palmă, când devin prea cicălitoare. Dar chiar aşa e? Chiar trebuia să înghit toate bătăile şi umilinţele din partea lui? Mă dureau nu numai palmele şi pumnii lui … ci şi jignirile şi vorbele aruncate în scârbă. De câte ori m-a făcut “proastă”, “panaramă”, “gunoi”… !? Fiecare cuvânt mă străpungea ca un cuţit. Iar copiii noştri plângeau şi se ascundeau, înspăimântaţi de grozăviile la care asistau.

Acum s-a sfârşit!!! Dar doar pentru mine… Ce se va întâmpla cu copiii mei? Cum să le mai explic că ce se întâmpla în familia noastră nu era normal? … Că băiatul meu, care acum are familia lui, nu trebuie să se poarte ca şi tatăl lui cu propria soţie; şi totuşi, din păcate, s-ar putea sa facă ceea ce a văzut… Că fata mea, atât de sensibilă şi fragilă, nu are de ce să accepte nici măcar o palmă de la bărbaţii din viaţa ei…

Cum de am ajuns aici? De ce nu am cerut niciodată ajutor? Sunt instituţii care se preocupă de problema noastră, a femeilor maltratate… Poliţia (112) … Telefonul Verde pentru victimele violenţei domestice (0800817171), Direcţia de Asistenţă Socială (0264-535044), Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei « Artemis » (0264-598155). De ce nu am putut să-l părăsesc? Aş fi putut să stau o perioadă într-un adăpost pentru victimele violenţei domestice, unde aş fi fost protejată, sprijinită, îndrumată. Mi-a fost groază să mă duc. Era un asemenea loc la Câmpia Turzii. Sau la Turda... Prea departe… Dar...tot eu să plec din casă?…Eu nu am greşit cu nimic... toată viaţa am avut grijă de casă şi familie... De ce nu poate fi internat el într-un loc unde să îşi dea seama că e greşit ceea ce face şi să se îndrepte?

M-a bătut de nenumărate ori. Strigam şi plângeam de durere. De ce nu au reacţionat vecinii care auzeau sau colegii, prietenii şi cunoscuţii care vedeau consecinţele??? Dacă mie mi-a fost prea frică, fiind prea îngrozită, să sun laPoliţie, de ce nu au făcut-o ei??? Oare atât de nepăsătoare este lumea? De ce?

Voi, cei care citiţi povestea mea… vă implor nu întoarceţi privirea, ca şi când nu este problema voastră!!! Este problema tuturor! Reacţionaţi! Mobilizaţi-vă! Schimbaţi voi ceva, dacă alţii nu au făcut-o până acum!

Luaţi măsuri înainte de a fi prea târziu!!!”


Aceasta este o mărturie şi un strigăt de ajutor!

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei, în anul 2008 au existat 11534 cazuri de violenţă domestică, soldate cu 137 decese. Inspectoratul de Poliţie din Cluj afirmă că numărul apelurilor pentru violenţă domestică în ultimul timp a crescut la 10-20 pe zi. Totuşi, aceste cazuri sunt înregistrate ca „tulburări ale liniştii publice” şi nu sunt incluse în statisticile enunţate mai sus.

Să acţionăm pentru ca femeile şi copiii să fie mai bine protejaţi! Legislaţia europeană are modele de reglementare a intervenţiei în cazurile de violenţă domestică. O soluţie ar fi ca soţul agresor să fie evacuat din locuinţă (de către politiştii sau jandarmii care intervin la solicitarea victimei sau a altor persoane care au cunoştinţă despre caz), să predea cheile locuinţei şi să se supună prevederilor legii, privitor la acest subiect, care se cer a fi îmbunătăţite.

Se vrea o intervenţie eficientă a Poliţiei sau Jandarmeriei dar nu li se oferă acestor instituţii pârghiile legale necesare pentru a fi eficiente. Dacă perioada de interdicţie de a reveni la domiciliu va fi prevazută în lege, soţii agresori s-ar gândi de mai multe ori înainte de a fi violenţi. Evacuarea soţului agresor nu ar afecta dreptul lui asupra proprietăţii, fiind o măsură temporară pentru a proteja victimele violenţei dar şi pentru a preveni o condamnare a acestuia, în situaţia în care el continuă să se manifeste violent. Soţul agresor ar trebui să fie obligat să urmeze un program de dezalcoolizare sau de control al furiei, având dreptul să se întoarcă în familie abia după ce un specialist s-ar pronunţa în acest sens. Este necesar ca Legislaţia în domeniu să specifice clar infracţiunile care se referă la violenţa domestică, să fie prevăzute în lege specială, cu pedepse pe măsură având în vedere că victimele sunt membri ai familiei agesorului !

Supunem atenţiei Legea nr. 217 din 22 mai 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Se poate modifica şi are nevoie de modificări, ÎN BINE, pentru că orice lege este perfectibilă iar aceasta are nevoie, poate mai mult decât oricare alta, SĂ FIE AMENDATĂ, pentru că violenţa domestică afectează şi distruge ceea ce societatea trebuie să protejeze: FAMILIA.


Semnatari:
• Direcţia de Asistenţă Socială Cluj-Napoca
• Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii “PATRIR”
• Clubul Internaţional SOROPTIMIST Cluj-Napoca
• Compartimentul Analiză şi Prevenire a Infracţionalităţii IPJ Cluj
• Univeristatea „Babes-Bolyai„
• Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj
• Agenţia Împotriva Traficului de Persoane C.R. Cluj-Napoca
• Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei „ARTEMIS”
• Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Cluj
• Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi
• Fundaţia Raţiu pentru Democraţie Turda
• Directia de Sanatate Publica Cluj
• Asociatia Filantropica Medical-Crestina ”Christiana”
• Directia Politia Comunitara Cluj
• Centrul de consiliere pentru femei si copii victime ale violentei domestice Turda
• Centrul crestin pentru copiii strazii “Prison Fellowship”
• Fundatia “Beraca” Sighisoara

Cluj-Napoca,
10.12.2009

3 comentarii:

  1. Citim si auzim mereu despre violenta in familie si stim sau banuim ce ar trebui facut, dar omitem ca din ce in ce mai mult se dezvolta violenta in relatiile de prietenie, cand , acel partener care nu suporta sa auda NU, isi exercita un drept de proprietate pe care nu il are in fapt. Cum putem opri urmaririle, hartuirile verbale si fizice, cum putem opri forta unui om ce se crede atotputernuc, pt ca este un om puternic financiar, cu spate atat in lumea interlopa cat si in lumea celor care ar trebui sa faca dreptate??? Este un alt strigat de ajutor...al neputintei unei femei care e pe propriile picioare, care nu a asteptat nimic de la nimeni, dar care a pacatuit iubind un om pe care il credea dragostea vietii, dar care nu a suportat puterea de caracter, coloana vertebrala, cerebralitatea femeii de care candva era indragostit...

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate de cele mai multe ori femeile sunt victime tacute ale unei societati care este indiferenta la problemele semenilor lor. Legea este prea blanda cu agresorii din violenta domestica, o femeie obtine foarte greu un ordin de interdictie. In statele Uniunii Europene simpla declaratie a unei femei ca este agresata face ca agresorul sa aiba interdictia de a se apropia de victima, in caz contrar fiind pedepsit cu privarea de libertate!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Citesc aceasta scrisoare doar acum. Este nevoie ca toti sa ramanem dezgustati de asemenea acte si sa incetam sa spunem fiicelor ca e femeie si trebuie sa rabde! Este inadmisibil si asta trebuie urlata pentru ca vocea sa se auda bine. In primul rand, legile ce protejeaza femeile in acste cazuri ar trebui sa fie mai explicite si stricte, iar solutiile mai putin inspaimantatoare. Cum sustine si victima acestui post, ar trebui ca barbatul sa paraseasca casa si nu femeia.
    Nu putem ramane cu bratele incrucisate si sa spunem, asta e destinul femei.
    Ma bucur de existenta acestui spatiu on line. Ar fi necesara existenta unuei mobilizari si prin sate, unde cu siguranta internetul este mai putin frecventat.
    Un salut calduros si mult succes importiva violentei!
    Irina Turcanu

    RăspundețiȘtergere